luni, 2 aprilie 2012

"De ce mor oamenii?"

Este foarte greu sa pierzi pe cineva drag. Dar ce le spunem copiilor fara sa ii ranim mai mult decat sunt  in acele momente.
    Cea mai simpla explicatie pe care le-o putem da este ca moartea este sfarsitul vietii. Logic, nu?! DA, dar pentru un adult. Cel mai usor este sa ii spui copilului  "cutare a murit fiindca a terminat de trait".
   Nu trebuie sa ii prezinti moartea ca o trecere intr-un loc frumos, cu ingerasi si mult soare, cum bine se obisnuieste pe la noi. S-ar putea sa vrea sa mearga si el acolo.
    Ii poti explica cum orice lucru viu la un moment dat moare: floarea din vaza se ofileste, frunzele mor si cad din copaci, doar ca in cazul oamenilor nimeni nu stiu cand viata se termina. Se poate lua un mosor de ata si desfasura. Il putem lasa pe copil sa faca asta. Cand ata se termina e ca si cu sfarsitul vietii.  Copiii pun intrebari legate de moarte fara angoasa pana in jurul varstei de 7 ani. Incep cu intrari despre moarte in jurul varstei de 3 ani, dar fara angoasa.  Precum am mentionat, la intrebarea "Cand vei muri?" se poate raspunde simplu "Voi muri, cand o sa termin de trait". Banal si pueril acest raspuns ii linisteste pe copii. 
     In cazul rudelor apropiate, este indicat ca si copiii sa fie dusi la locul in care au fost inmormantati. Sunt voci care spun ca este bine sa participe la ritualul inmormantarii, sa aiba timpul necesar sa "jeleasca" sa se obisniasca cu ideea. Personal nu sunt de acord cu acest lucru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu