luni, 2 aprilie 2012

"Sa-l iau brate? Sa-l las sa planga?"

  "Cat sa il las sa planga?" "E bine sa planga mult?', sunt intrebari inevitabile in familiile recent imbogatie cu un  nou membru, cel mai important: bebelusul.  Parintii se tem sa nu "il obisnuiasca rau".
     Raspunsul la intrebare este "da", copilul trebuie lasat sa planga, dar nu prea mult. Nu trebuie sa tabaram la patutul copilului la cel mai mic scancet. Bineinteles ca fiecare parinte isi da seama cand micutul incepe sa se alarmeze. Atunci e momentul sa actionam. Intai verificam daca e vreo problema fizica, e ud, ii e foame, sete, ii e prea cald etc. Incercam sa il linistim vorbindu-i si leganandu-l. El isi va aminti de ritmul corpului mamei sale de pe vremea cand era in pantece. Cuvinte simple gen "Mami e aici", "si tati e aici", "suntem langa tine". Astfel, cand ii va mai veni sa planga, va auzi in in minte vocea parintilor si se va linisti.  
    Copilul trebuie leganat, luat in brate. Evident ca nu pana la 20 de ani. Apropierea de copil se schimba o data cu varsta. Este obligatoriu insa ca cel mic sa se simta mereu in siguranta, si unde sa fie oare locul acela, daca nu cuibarit in bratele mamei? Pana la urma a petrecut 9 luni in pantecele ei!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu