luni, 2 aprilie 2012

Deprinderile de azi - cu "trebuie" in fata!

     Singurul lucru obligatoriu, care "trebuie" este acela de a lasa copilul sa isi formeze propriul ritm.  El are, evident, nevoie de ore pentru supt, trebuie schimbat, trebuie plimbat, ore pentru citit etc... Dar sa nu ne facem un tel din asta.
    Multe mame ajung sa nu se bucure de maternitate pentru ca nu i-au descoperit frumusetile, fiind din ce in ce mai inversunate in ideea de "trebuie sa".  Ma socheaza mamele "copilului crescut din carti", cu ochii mereu pe alti 5 copii din parc, care practic isi fac griji din nimic: "cutare bebe manaca singur" "cutare stie sa citeasca" etc.
    E cu adevar imposibil sa scrii niste norme in care sa se oglindeasca ce abilitati sunt necesare unui  copil intre anumite varste. E absurd.
   De ce trebuie cu adevarat sa ne ingrijim este ca puiul nostru sa se simta in siguranta si atunci cand cand cei din jurul lui nu vor ce vrea si el.
       Un copil care se misca, care pipaie lucruri, le baga in gura sa le cunoasca textura, le misca in functie de nevoile lui, se joaca singur si in compania altor copii, mananca cand ii este foame, toate acestea sub ochii vigilenti ai mamei, nici prea  indulgenta, nici prea severa, care nu face din el o papusica cuminte, o mama care danseaza cand vrea,  care fredoneaza prin casa o melodie indragita, o mama fericita alaturi de un sot cu care are si alte activitati in afara de cresterea copilului - si totusi, fara sa il neglijeze - acesta este un copil echilibrat si "in norme" cum ne place sa spunem.
     Un copil mai trebuie sa afle ca nu poti sa ai tot ce vrei, ca nu iei ce nu ti se da si ca totul trebuie platit, ca trebuie sa stii sa te aperi dar sa nu ranesti pe cineva cu intentie. Sunt cateva lucruri esentiale, un mic ghid, dar cel mai eficient.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu